Bronsgieterij

1. Mal maken

Er zijn diverse redenen te noemen waarom er gebruik gemaakt moet worden van een mal. Bijvoorbeeld een beeld moet meerdere keren gegoten worden of het originele beeld is van steen, gips, ijzer of keramiek maar moet ook in brons worden uitgevoerd. Met een mal kun je een perfecte kopie maken van het origineel.

rubber-mal
WAARDENBURG-MOTORKLEDINGSTORE

2. Wasmodel maken

De volgende stap is het maken van een wasmodel. Deze maken we op de meest ideale dikte  (De dikte van het wasmodel bepaald ook de dikte van het brons). De lagen wordt zorgvuldig opgebouwd door ons.

3. Invormen wasmodel

Nadat het wasmodel is bijgewerkt met zachte was,  kan het worden ingevormd volgens ons proces. Dit houdt in dat we een vuurvaste mal maken waar je de was uitstookt en het brons in giet. 

Mal-maken
WAARDENBURG- Bronsgieterij Steijlaart.

4. Gieten en ontmantelen

In onze oven worden de mallen gebakken op een 600 graden. De was smelt en loopt uit de mallen en worden gedroogd/gebakken. Op onze gietdag wordt het brons in de kroes gesmolten. Het brons is 1250 graden wanneer er gegoten wordt. Wij gieten in een hoogwaardig CUSI brons. Als de mal is afgekoeld, wordt deze uitgepakt en schoongespoten.

5. Bewerken, lassen en ciseleren

Nadat het beeld gegoten en afgekoeld is, controleren wij het hele beeld op kleine imperfecties en corrigeren deze door middel van het lasapparaat en het te ciseleren.

WAARDENBURG- Bronsgieterij Steijlaart.
Bronsgieterij / Art Gallery Hans Steylaert

6. Patineren

Als laatste stap patineren wij in overleg met de kunstenaar het beeld, dit wil zeggen dat het beeld nu zijn kleur krijgt. Iedere denkbare kleur kan aangebracht worden op onze beelden, hiervoor gebruiken wij verschillende technieken waardoor u altijd het beste resultaat krijgt.

De bronsgieterij is al jarenlang in het bezit van de familie van Hans Steylaert. Wat begonnen is als een passie op jonge leeftijd, is inmiddels uitgegroeid tot een groot bedrijf in Nederland en omstreken. Het ambachtelijke vak is van vader op zoon doorgegeven. Door de jarenlange ervaring is de bronsgieterij in staat om bronzen beelden te realiseren. Dit varieert van 3 centimeter tot zelfs 10 meter groot.

Het realiseren van uitzonderlijke beelden met een tijdloze schoonheid, dat is kenmerkend voor het bedrijf. Bovendien beschikt het team over het zeldzame visuele talent om vooraf in te schatten hoe een ontwerp in het brons tot uiting gaat komen. Daardoor wordt er uiteindelijk een indrukwekkend eindresultaat opgeleverd.